Om

Veterinärverksamheten

Veterinär Daniela Andersson är en ambulatorisk veterinärverksamhet för djursjukvård i fält. Det är hit du som djurägare kan ringa när du står med ett sjukt eller skadat djur och är osäker på vad som krävs. Med ambulerande veterinärvård och många kontakter bland kollegor både i fält och på kliniker ser jag till att du får bästa hjälp att vårda ditt djur hemma
eller, om det behövs, remitteras vidare.

Med utgångspunkt på Bredåkers gård i Gamla Uppsala kan jag ta uppdrag runtom i hela Uppland och i angränsande län. Kundkretsen består i huvudsak av häst men en och annan hund, katt och ko får också behandling när så krävs. Viss jourverksamhet erbjuds och ni är alltid välkomna att ringa för konsultation.

Specialintressen

Utöver ett brett kompetensområde med möjlighet att utföra många rutin- och akutuppdrag har jag också specialintresse inom flera områden.

Reproduktion och fölsjukvård
Jag är sedan 2019 av jordbruksverket godkänd seminveterinär för häst och har under säsongerna 2019 och 2020 arbetat som seminveterinär på Lövsta Seminstation i Upplands Väsby. Uppfödning av svensk varmblodig ridhäst sker i mycket liten skala hemma på gården.

Biomekanik och ryttarens påverkan på hästen
Som veterinär, hästägare, ryttare och överrörlig är intresset för biomekanik och hållbarhet en självklarhet. Hur vi kan optimera vårt samspel med hästarna och vad vi kan göra för att behandla och förebygga skador och ge våra hästar de bästa förutsättningarna att klara av det arbete som vi begär av dem, är frågor som jag gärna fördjupar mig i extra mycket.

Ögonsjukdomar på häst
Intresset för ögon väcktes på veterinärutbildningen och jag hade turen att genom mitt examensarbete, handledd av veterinär Lena Ström, fördjupa mig inom diagnostik av hornhinnesår på häst. Efter examen har jag fortsatt fördjupa mig inom oftalmologi och tar gärna emot ”ögonhästar” som kräver lite mer än den sedvanliga diagnostiken av hornhinnesår (vilka jag förövrigt också tycker om att träffa).

Vidareutbildningar inom veterinärmedicin (i ett urval):

 • Ansluten till IAVCs utbildning för veterinär kiropraktik (pågående)
 • The problem mare, Reprotraining
 • Pregnant mare and foal, Reprotraining
 • Practical Neonatology for Equine Practitioners
 • Practical Ophthalmology for Equine Practitioners
 • Equine Abdominal, Thoracic and Soft Tissue Ultrasound
 • Top of the line – ryggproblem på häst
 • Anestesiutbildning häst med Dr Mark Senior
 • Av jordbruksverket godkänd seminveterinär för häst
 • Godkänd id-kontrollant häst (ej varmblodig travare)

Icke-veterinärrelaterat vetande

 • Utbildad inom mental träning, hälsopedagogik och beteendevetenskap och har drivit eget företag med kurser och föreläsningar inom ämnet (kunskaper som kommer väl till pass eftersom vi veterinärer jobbar nästan lika mycket med människor som med djur)
 • Certifierad massageterapeut (för att jag innan veterinärstudierna aldrig tog tag i att läsa till sjukgymnast/fysioterapeut)
 • Har jobbat på en redaktion för två internationella medicinska tidskrifter och varit teknisk redaktör för en lärobok inom dermatologi (är förmodligen en av få veterinärer som tycker att pappersjobb och administration är avkopplande)
 • Bor på en gård tillsammans med min sambo och våra två barn, där vi har en mindre dikobesättning, en hobbyflock med hedemorahöns, en hund, lite hästar och några katter som självklart är välkomna att sova både i soffa och säng (djuren är min dagliga källa till skratt och gör att jag har lätt att relatera till de djurägare jag möter som veterinär)