Som stoägare kan det vara en nervös väntan inför årets fölningar. Väntar man dessutom sitt första föl är det kanske extra nervöst. Vad är rätt och när ska man tillkalla hjälp? Nedan har jag sammanställt en del information som kan vara bra att han till hands inför årets fölningssäsong. Hur snabbt ska en normal fölning gå? När ska hjälp tillkallas? När behöver fölet få i sig råmjölk och hur kan man kolla om den har fått i sig tillräckligt.
Texten uppdateras löpande…
Fölningen
En fölning går som de flesta vet väldigt snabbt. Några tider att hålla koll på är:
- Den första fasen av fölningen, det så kallade öppningsstadiet, kan pågå i upp till 240 min, men över 240 minuter är ett observandum och hjälp bör tillkallas för att undersöka vad som stoppar upp förlossningen.
- Den andra fasen, från det att vattnet går till att fölet krystas ut, går mycket snabbt. Fosterdelar syns som regel inom 5 minuter och inom 10-20 minuter bör fölet vara ute. Om fölet inte är ute inom 20-30 minuter ska hjälp tillkallas.
- Den tredje fasen, då efterbörden kommer ut, bör vara under 3 timmar. Om efterbörden inte lossnat inom 6 timmar ska hjälp tillkallas. Ston är känsliga för att ha efterbörden sittande för länge.
Det är bra att ha en klocka tillgänglig och sinnesnärvaro att titta på den för att se hur lång tid som gått. Telefonnummer till stöttande människor och en veterinär nära dig är också bra att ha tillhands.
Observera att detta endast är riktmärken för en normal fölning, vid minsta tveksamheter ska veterinär kontaktas. Hellre en gång för mycket än en för lite. Och kom ihåg! De allra flesta fölningar går hur bra som helst! Jag hoppas att ni får en härlig tid av väntan och fölmys!
Det nyfödda fölet
…
Den livsviktiga råmjölken
…
Källor:
- Equine Neonatal Medicine, Mary Rose Paradis